Jan Bartels

Taekwondo-club

KEUMGANG Sint-Truiden

Jan Bartels

Oprichter van Keumgang Sint-Truiden

 

Jan Bartels, de man die taekwondo op de Belgische bodem plaatste, is bij velen in België in de loop van de jaren in de vergetelheid geraakt na zijn verhuis in 1979 naar Ierland waar hij nu nog woont. Het mag verbazend zijn, maar hij is anno 2014 nog steeds bijzonder actief met taekwondo. Op 72-jarige leeftijd hecht hij belang aan zijn gezondheid en geeft hij nog vijf keer per week taekwondo-les!

 

Bartels, van opleiding een gymnastiekleraar, begon in 1966 met taekwondo onder leiding van Louis Pardoel. Reeds in 1967 was hij in Belgisch Limburg te Beverst actief. In de jaren die volgden startte hij met clubs in Maasmechelen, Genk, Tongeren, St-Truiden en Hasselt. Verder trainde hij het politiekorps van Tongeren. En in die tijd gaf hij dan ook nog leiding in Nederlands Limburg aan de clubs van Munstergeleen (waar hij destijds woonde), Geleen, Vaals en Maastricht.

 

In 1975 nam Jan onder Belgische vlag deel aan de tweede wereldkampioenschappen in Seoul samen met Guy Knapen. Hij behaalde er ook zijn diploma van internationaal scheidsrechter. Twee jaar later fungeerde hij als scheidsrechter bij de wereldkampioenschappen in Chicago.

 

Het was Jan Bartels die in 1975 de Belgische Taekwondo Associatie oprichtte, de voorloper van de huidige Vlaamse Taekwondo Bond, en die hij toen geleid heeft als voorzitter samen met John Bruninx als ondervoorzitter, Michel Cloesen als secretaris en Pierre Knapen als schatbewaarder. Later werd hij aan de kant gezet onder het mom van “Hij is geen Belg”.

 

In 1977 verbleef Jan Bartels voor zijn werk (hij was manager in de kledingindustrie) een jaar in de Sovjet-unie. En ook daar plaatste hij taekwondo op de grond, en dit in volle koude oorlog. Eind 1979 werd hij voor zijn werk gevraagd om definitief overgeplaatst te worden naar Ierland. Hij moest noodgedwongen het taekwondo in Nederland en België verlaten.

 

Met enige frustratie hield Bartels het taekwondo even voor bekeken. Maar hij kon het niet laten. Later nam hij een uitdagende houding aan tegenover de Ierse jeugd en liet ook Ierland kennismaken met taekwondo. Vandaag heeft hij de leiding in de clubs van Longford (waar hij nu woont), Cavan, Roscommon en Loch Gowna. Op zondag geeft hij ook nog les bij hem thuis in een tot gymzaal omgebouwde garage. Daarbij komen dan nog privé-lessen. Verscheidene van zijn leerlingen dragen het taekwondo verder uit in Ierland. Bartels staat aan het hoofd van de Chang Moo Kwan-divisie van Ierland en is houder van 8ste Dan taekwondo en 6de Dan hapkido.

 

Oud-leerling Marc Van Noppen, die in 1977 onder leiding van Bartels in Keumgang St-Truiden begon, bracht Bartels een bezoek bij hem thuis op 9 november 2014 en nam deel aan de training van die dag. Ze hadden mekaar in 35 jaar niet ontmoet. Aanleiding hiervoor was het 40-jarig bestaan van Keumgang St-Truiden. Marc herkende de traditionele stijl van lesgeven en was onder de indruk van de nog steeds charismatische houding van Bartels. Een diner bij Bartels thuis werd gevolgd door een gesprek tot een stuk in de nacht. Een nieuw wederzien, op Belgische bodem, behoort tot de mogelijkheden. Wordt vervolgd ...