geschiedenis

Taekwondo-club

KEUMGANG Sint-Truiden

Geschiedenis

Taekwondo

In de jaren vóór Christus was Korea verdeeld in drie Koninkrijken: Silla, Koguryo en Baekche. Taekwondo dook voor het eerst op in Koguryo, bewijzen van taekyon (de vroegst bekende vorm van taekwondo) werden gevonden in een graf van dit koninkrijk. Het was echter niet Koguryo maar wel Silla die met zijn nobele krijgers, de hwarang genaamd, zorgde voor de groei en verspreiding van deze krijgskunst in Korea.

Tijdens de bezetting van Korea door Japan, van 1909 tot 1945, was het de Koreanen verboden om taekwondo te beoefenen. Het gevolg hiervan was dat taekwondo veelal in het geheim werd beoefend. Koreanen die naar Japan uitweken werden beïnvloed door andere gevechtsporten zoals het karate. Taekwondo werd hierdoor soms wel het Koreaanse karate genoemd. Het is pas na de tweede wereldoorlog dat taekwondo aan een echte opmars begon in Korea. Er werden verscheidene scholen (kwans) opgericht die in de beginperiode hun eigen stijl onderwezen.

De Koreaanse Taekwondo Associatie werd opgericht in 1961. Van hieruit werden instructeurs uitgestuurd om taekwondo te verspreiden in de wereld.

In 1973 ontstond de Wereld Taekwondo Federatie (WTF) en in datzelfde jaar werden de eerste wereldkampioenschappen georganiseerd in Seoel. In 1975 zag de Europese Taekwondo Unie (ETU) het levenslicht en ook de Belgische Taekwondo Associatie, de voorloper van de Vlaamse Taekwondo Bond vzw. In 1980 werd de WTF geïntroduceerd bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC), maar het duurde tot 1988 vooraleer taekwondo als demonstratiesport werd toegelaten op de Olympische Spelen. En het is pas vanaf de Spelen van 2000 in Sydney dat taekwondo een erkende Olympische discipline is.

 

Keumgang St-Truiden

 

De Nederlander Jan Bartels richtte in december 1974 Keumgang Sint-Truiden op. De eerste trainingen gingen door in Zaal De Volksmacht, gelegen in de Luikersteenweg te St-Truiden. Samen met de clubs uit Maasmechelen, Genk, Tongeren en Hasselt, werd de Belgische Taekwondo Associatie gevormd in 1975. Van hieruit werd het taekwondo verder verspreid in België. Toen het sportcomplex St-Pieter werd opengesteld voor het publiek in 1976, verhuisde Keumgang St-Truiden meteen naar daar.

 

Jan Bartels verhuisde door zijn werk naar Ierland en gaf hierdoor in december 1979 het roer over aan Jean-Pierre Delanoy uit Tongeren.Onder het bewind van Jean-Pierre Delanoy begon een roemruchte periode in de vereniging, met als resultaat verscheidene nationale en internationale titels die behaald werden door ondermeer Jean-Marie Lycops, Ingrid Claes, Marc Van Noppen, Bas Xavier, Linda Michielsen, Wim Dehasque ... Jean-Pierre Delanoy was in die periode ook een tijdlang nationale trainer.

 

In april 1989 namen Marc Van Noppen en Bas Xavier de leiding over. Ongeveer een jaar later haakte Xavier af. Johan Schrijnemakers was toen secretaris van de club die deze functie op een voortreffelijke manier nog lang zou uitoefenen. Een nieuwe succesvolle periode brak aan met onder andere Tina Uyttebroeck die zowel bij de juniores als seniores nationale titels veroverde. In 1996 organiseerde Keumgang St-Truiden de Beker van België. Het jaar 1999 werd afgesloten met een recordaantal van 41 leden, een record dat nog steeds stand houdt.

 

In 2007 nam Marc Van Noppen afstand als leidinggevende van Keumgang Sint-Truiden wegens persoonlijke redenen. Carlos Derutter als voorzitter en Tina Uyttebroeck als hoofdtrainer, namen het roer over. In 2007 organiseerde Keumgang St-Truiden de Vlaamse kampioenschappen. Eind augustus 2008 haakte Marc Van Noppen ook af als actieve trainer, maar bleef steeds lid van de vereniging.

 

Op de vergadering van 24 januari 2014 werd beslist om over te gaan tot een nieuw bestuur: Peter Leemans werd voorzitter, Tina Uyttebroeck is secretaris en Marc Van Noppen die hiermee een come-back maakte, werd aangeduid als schatbewaarder. De bestuursleden zijn ook de trainers die bij het lesgeven worden bijgestaan door David Bleus.

 

In het kader van het 40-jarig bestaan bracht Marc Van Noppen op 9 november 2014 in Ierland een bezoek aan Jan Bartels. Het was een wederzien na 35 jaar.

Fotogalerij: Door de jaren heen